X

Posiadasz nieaktualną wersję przeglądarki Internet Explorer. Aby poprawnie wyświetlić serwis zalecamy pobranie jej aktualizacji lub jednej z alternatyw:

ie

Internet Explorer

opera

Opera

chome

Google Chrome

fire fox

Mozilla Firefox

Znamy kulinarne hity regionu

Data publikacji: 13.08.2018

Za nami finał XVIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisje konkursowe oceniły regionalne produkty żywnościowe oraz potrawy regionalne.

dziedzictwo.jpg

Finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się 12 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Ochli.

- My jesteśmy regionem różnorodnym pod wieloma względami. Także nasza kuchnia zasługuje na docenienie i wyróżnienie na kulinarnej mapie Polski. Ja doskonale pamiętam przepisy mojej babci na wyjątkową szarlotkę czy kompoty – takich smaków się nie zapomina. Lubuskie tworzą ludzie z różnych części kraju i odległych zakątków świata. Taka też jest nasza kuchnia, ciekawa i różnorodna. Nasze produkty i potrawy regionalne podbijają rynek. Z każdą edycją kulinarnych konkursów przybywa regionalnych potraw, którymi mogą szczycić się Lubuszanie – dziś mamy ich blisko 80. Przypominam, że jeszcze niedawno na liście lubuskich produktów regionalnych widniało zaledwie kilka pozycji – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak, otwierając finałową część konkursu. 

Nagrody zwycięzcom wręczyła marszałek Elżbieta Anna Polak. – Lubuskie twarzą ludzie z różnych części kraju i odległych zakątków świata. Taka też jest nasza kuchnia, ciekawa i różnorodna. Lubuskie produkty i potrawy regionalne podbijają rynek – mówiła marszałek nagradzając zwycięzców.

Nagrody lubuskim producentom wręczył również wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. - Lubuska wieś, a co za tym idzie gastronomia i agroturystyka rozwijają się dynamicznie. My jesteśmy w stałym kontakcie z rolnikami oraz producentami żywności, a oni mimo to cały czas nas zaskakują - chwalił zwycięzców. 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa. Do konkursu gastronomicznego zgłosiło się 6 drużyn, natomiast do kategorii z produktami wpłynęło 29 zgłoszeń od 23 wystawców. 

- Lubuskie pozytywnie zaskakuje. Na listę produktów regionalnych z tego regionu wpisano niemal 80 produktów. To zestawienie prowadzi ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Ja pamiętam, jak kilka lat temu przodowały regiony bardzo mocne, jak podkarpackie i lubelskie. Nagle okazało sie, że regiony z zachodniej Polski dołączają ze swoimi pysznymi produktami. Pani marszałek słusznie zauważyła, że lubuskie to tygiel kulturowy. To czuć w waszej kuchni. Jurorzy mieli sporo pracy i naprawdę twardy orzech do zgryzienia, bo z każdym konkursem pojawia się wiele nowości, wśród których coraz trudniej wskazać jednego faworyta - podkreślała Izabella Byszewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

Do odznaczenia nagrodą "Perła 2018" nominowanych zostało 12 produktów. Wręczenie nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.

W części gastronomicznej konkursu jury nagrodziło: 

  • Lubuska Spiżarnia
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Roma”
  • Salcum-Fixum
  • Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012
  • KGW Janczewo
  • Gościniec u Deców

Nominację do nagrody „Perła 2018”otrzymała Lubuska Spiżarnia za wytrawny oraz słodki mus z sera zwarowego z serwatki. Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty: 

  • Szynkę z sarny pieczoną na dziko – Danuta Cieśla
  • Salceson – PW Salcum-Fixum – Jarosław Szlachetko
  • Kiełbasa palcówka – Mirosław Dec
  • Ryba dymiona – PPH Fish.Net Małgorzata i Grzegorz Koza
  • Masło swojskie z mleka koziego – Quzko Gospodarstwo Agroturystyczne Kamila i Marcin Wojnowscy
  • Nalewka domowa – Zygmunt Prętkowski Winnica Michał
  • Trójniak Szprotawski – Jan Wróblewski


hit.png

Regionalne Potrawy – to kategoria, która ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu. 

Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. 

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

- podkategoria: produkty i przetwory mięsne 
I nagroda: Provincja Sp. Z.o.o. za kiełbasę pieczoną z jelenia 
P.W. Salcum-Fixum za udziec suszony 

- podkategoria: produkty mleczne 
I nagroda: ser dojrzewający „Listopadowy wicher” 

- podkategoria miody 
I nagroda dla Marty Słodnik – Pszczelarnia Słodnik 


W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego” 

- podkategoria: przetwory owocowe 
I nagroda Krystyna Podsiadło - konfitura z czereśni 
Dorota i Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło” konfitura z wiśni 

- podkategoria przetwory warzywne 
I nagroda Pasieka Wędrowna Debora - Jan Wróblewski – musztarda miodowa z dyni 

- podkategoria: wyroby cukiernicze 
Stowarzyszenie Mirostowice Dolne Najpiękniejsza Wieś Lubuska 2012 – Ciasto Sroka 

W Kategorii napoje regionalne 

- podkategoria napoje bezalkoholowe 
Wieńczysława Piórkowska – domowy sok z czarnej porzeczki 

- podkategoria: napoje alkoholowe 
Browar Witnica SA za piwo Lubuskie Jasne 
Browar Edi za Piwo Wschowskie Jasne


hity gl.jpg

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego

 

idn3909

INNE ARTYKUŁY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ



Bilety na wydarzenia

ZIELONA GÓRA I LUBUSKIE

zobacz więcej na bilety.infoludek.pl
logo

Serwis Informacyjny

tel. +48 91 88 69 601

Serwis Ogłoszenia


tel. +48 91 88 69 602

Serwis Katalog (firmy i opinie)


tel. +48 91 88 69 603